Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Κουπέπια

Συστατικά:

κληματόφυλλα φρέσκα
1/2 κιλό κιμά
1/3 ποτηριού λάδι
1 φλιτζάνι ντομάτα ώριμη τριμμένη
1/2 φλιτζάνι ρύζι
αλάτι, πιπέρι, κανέλα, δυόσμο
1 κρεμμύδι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, χυμό από 3-4 λεμόνια


Οδηγίες:

Πλένουμε τα κληματόφυλλα και τα βάζουμε σε κοχλαστό νερό.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε.
Τηγανίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι σε λίγο λάδι και προσθέτουμε τον κιμά. Τον αφήνουμε να κοκκινίσει λίγο.
Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε στη φωτιά για 5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κάποτε-κάποτε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, δυόσμο, το μισό χυμό λεμονιού και μαϊ­ντανό).
Ανοίγουμε ένα-ένα τα φύλλα με τις νεύρες προς τα μέσα, βάζουμε 1 κου­ταλάκι από το μίγμα κιμά και το τυλίγουμε σφιχτά για να μην ανοίξουν τα κουπέπια
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα, στην οποία έχουμε απλώσει λίγα κλημα­τόφυλλα, προσθέτουμε λίγο ντοματοπολτό, λίγο ελαιόλαδο, τον υπόλοι­πο χυμό λεμονιού, λίγο νερό και αφού τοποθετήσουμε ένα πιάτο από πά­νω τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: