Συστατικά:
Για το φύλλο :
2 1/2 κούπες αλεύρι μαλακό
1/4 της κούπας φρέσκο βούτυρο
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
6 κουταλιές νερό
Για την γέμιση :
2 κούπες αμυγδαλόψιχα
2 κουταλιές ζάχαρη
λίγη κανέλλα
λίγο ροδόσταμο ή ανθόνερο
Για το τηγάνισμα :
φυστικέλαιο ή ελαιόλαδο
φλούδα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι :
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κούπα μέλι
½ λεμόνι, τον χυμό
Για το γαρνίρισμα :
½ κούπα αμυγδαλόψιχα, ασπρισμένη και αλεσμένη
½ κουταλάκι κανέλλα
Οδηγίες:
Ετοιμάζουμε την ζύμη για το φύλλο. Τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο, προσθέτουμε το αλάτι, τον χυμό λεμονιού και το νερό λίγο-λίγο. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί, επί 1 ώρα περίπου.Ετοιμάζουμε την γέμιση. Χωρίς να ασπρίσουμε τα αμύγδαλα, τα αλέθουμε αρκετά χονδρά και τα ανακατεύουμε με την ζάχαρη και την κανέλλα. Ρίχνουμε λίγο ροδόσταμο ή ανθόνερο τόσο όσο χρειάζεται για να πλάθονται.Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλα, στο πάχος της δραχμής. Κόβουμε τα φύλλα σε ορθογώνια κομμάτια 5x8 εκ, και τα υγραίνουμε με νερό, χρησιμοποιώντας μικρό πινέλο. Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι φύλλου ένα κουταλάκι από την γέμιση και διπλώνουμε το φύλλο, ώστε να σχηματιστεί ρολλάκι. Κολλάμε τις δύο άκρες, πιέζοντας με τα δόντια ενός πιρουνιού.Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε αρκετό λάδι μαζί με την φλούδα του πορτοκαλιού. Όταν σκουρύνει η φλούδα, την βγάζουμε και τηγανίζουμε, σε δυνατή φωτιά στην αρχή και μέτρια μετά, περίπου 10 "δάχτυλα" κάθε φορά, μέχρι να ροδίσουν.Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τα διατηρούμε χλιαρά.Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε σε κατσαρόλα επί 5 λεπτά την ζάχαρη με το νερό. Στην συνέχεια, ρίχνουμε το μέλι, μαζί με λίγο χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε, μέχρι να λειώσει το μέλι. Βυθίζουμε λίγα-λίγα τα "δάχτυλα" στο ζεστό σιρόπι για μερικά λεπτά.Ανακατεύουμε την αμυγδαλόψιχα με την κανέλλα. Τοποθετούμε τα "δάχτυλα" σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα των αλεσμένων αμυγδάλων.
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου